KARI SARDIN VIRAL

Bahan-bahan:

- 1 pek sardin VIRAL D’Heritage 425g

- 1 biji bawang besar, dicincang halus

- 3 ulas bawang putih, dicincang halus

- 1 inci halia, dicincang halus

- 2 sudu besar rempah kari serbuk

- 1 sudu kecil serbuk kunyit

- 1 sudu kecil serbuk cili

- 1 pek kecil santan

- 1 cawan air

- Daun kari secukupnya

- Garam secukup rasa

- Minyak untuk menumis

 

Cara penyediaan:

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali besar dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga harum dan bawang menjadi lembut.

2. Tambahkan rempah kari serbuk, serbuk kunyit, serbuk cili. Gaul ratakan dengan bahan tumis.

3. Masukkan sardin dan kacau perlahan supaya sardin tidak hancur.

4. Tuangkan santan dan air ke dalam kuali. Kacau perlahan dan biarkan kari mendidih.

5. Tambahkan daun kari dan garam secukup rasa. Kacau lagi dan biarkan kari masak dalam api sederhana selama kira-kira 10-15 minit, atau sehingga kuah kari sedikit pekat.

6. Rasa dan tambah garam jika perlu.

7. Angkat dan hidangkan kari sardin dengan nasi panas atau roti.

 

Resepi ini mencukupi untuk hidangan seisi keluarga. Anda boleh menyesuaikan bahan dan rempah mengikut citarasa masing-masing. Selamat mencuba!


 

Comments