KARI
SARDIN VIRAL
Bahan-bahan:
- 1 pek
sardin VIRAL D’Heritage 425g
- 1 biji
bawang besar, dicincang halus
- 3 ulas
bawang putih, dicincang halus
- 1 inci
halia, dicincang halus
- 2 sudu
besar rempah kari serbuk
- 1 sudu
kecil serbuk kunyit
- 1 sudu
kecil serbuk cili
- 1 pek
kecil santan
- 1 cawan
air
- Daun kari
secukupnya
- Garam
secukup rasa
- Minyak
untuk menumis
Cara
penyediaan:
1. Panaskan
sedikit minyak dalam kuali besar dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia
sehingga harum dan bawang menjadi lembut.
2.
Tambahkan rempah kari serbuk, serbuk kunyit, serbuk cili. Gaul ratakan dengan
bahan tumis.
3. Masukkan
sardin dan kacau perlahan supaya sardin tidak hancur.
4. Tuangkan
santan dan air ke dalam kuali. Kacau perlahan dan biarkan kari mendidih.
5.
Tambahkan daun kari dan garam secukup rasa. Kacau lagi dan biarkan kari masak
dalam api sederhana selama kira-kira 10-15 minit, atau sehingga kuah kari
sedikit pekat.
6. Rasa dan
tambah garam jika perlu.
7. Angkat
dan hidangkan kari sardin dengan nasi panas atau roti.
Resepi ini
mencukupi untuk hidangan seisi keluarga. Anda boleh menyesuaikan bahan dan
rempah mengikut citarasa masing-masing. Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment