ROTI GORENG SARDIN VIRAL

Bahan-bahan:

- 1 pek sardin VIRAL D’Heritage 230G

- 8 keping roti

- 1 biji telur

- 1/4 cawan susu

- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam

- Minyak untuk menggoreng

 

Cara penyediaan:

1.Hancurkan sardin VIRAL.

2. Ambil sekeping roti dan letakkan satu sudu sardin di atasnya. Ratakan sedikit dan tutup dengan sekeping roti lain.

3. Pukul lembut roti sardin dengan menggunakan belakang sudu atau tangan agar sardin terbabit dengan roti dengan baik. Ulangi proses ini untuk roti yang lain.

4. Dalam sebuah pinggan besar, pukul telur, susu, dan serbuk lada hitam hingga sebati.

5. Panaskan minyak dalam kuali besar di atas api sederhana.

6. Celupkan roti sardin dalam campuran telur dan susu, pastikan kedua belah permukaan roti dibasahkan.

7. Golekkan roti dalam minyak panas dan goreng hingga kedua belah permukaan menjadi keemasan. Sekitar 2-3 minit setiap belah permukaan.

8. Angkat roti sardin goreng dan toskan minyak pada tisu dapur.

9. Hidangkan roti sardin goreng panas dengan sos pilihan atau dengan salad hijau.


Selamat mencuba!


Comments