ROTI GORENG
SARDIN VIRAL
Bahan-bahan:
- 1 pek
sardin VIRAL D’Heritage 230G
- 8 keping
roti
- 1 biji
telur
- 1/4 cawan
susu
- 1/2 sudu
teh serbuk lada hitam
- Minyak
untuk menggoreng
Cara
penyediaan:
1.Hancurkan
sardin VIRAL.
2. Ambil
sekeping roti dan letakkan satu sudu sardin di atasnya. Ratakan sedikit dan
tutup dengan sekeping roti lain.
3. Pukul
lembut roti sardin dengan menggunakan belakang sudu atau tangan agar sardin
terbabit dengan roti dengan baik. Ulangi proses ini untuk roti yang lain.
4. Dalam
sebuah pinggan besar, pukul telur, susu, dan serbuk lada hitam hingga sebati.
5. Panaskan
minyak dalam kuali besar di atas api sederhana.
6. Celupkan
roti sardin dalam campuran telur dan susu, pastikan kedua belah permukaan roti
dibasahkan.
7. Golekkan
roti dalam minyak panas dan goreng hingga kedua belah permukaan menjadi
keemasan. Sekitar 2-3 minit setiap belah permukaan.
8. Angkat
roti sardin goreng dan toskan minyak pada tisu dapur.
9.
Hidangkan roti sardin goreng panas dengan sos pilihan atau dengan salad hijau.
Selamat
mencuba!
Comments
Post a Comment