SARDIN VIRAL TELUR PECAH 

Bahan-bahan:

- 1 pek sardin VIRAL D’Heritage 425g

- 4 biji telur

- 1 biji bawang besar, dipotong dadu kecil

- 2 ulas bawang putih, dicincang halus

- Garam secukup rasa

- Lada hitam secukup rasa

- Minyak masak secukupnya

 

Cara memasak:

1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali di atas api sederhana.

2. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga harum dan agak keperangan.

3. Masukkan sardin beserta minyaknya ke dalam kuali. Gaulkan dengan bawang tumis.

4. Pecahkan telur ke dalam kuali dan kacau perlahan hingga telur masak.

5. Tambahkan garam dan lada hitam secukup rasa. Aduk rata semua bahan.

6. Biarkan campuran ini masak sebentar hingga semua bahan tercampur dengan baik.

7. Setelah semua bahan matang, angkat kuali dari api dan hidangkan sardin telur panas bersama nasi putih atau roti.

Resepi sardin telur pecah ini sangat simple dan cepat untuk disiapkan!!

Comments